Ruční laserové svařování – je pro Vaši výrobu vhodné?

Nabídku svářecích strojů v nedávné době rozšířila nová technologie, a to ruční laserové svařování. Tato pokroková technologie nechybí ani v naší nabídce můžete si ji prohlédnout na našich webových stránkách www.mojelasery.cz/laserove-svarovani/.

A jak to tedy funguje? Při této technice svařování koncentruje laserový paprsek energii do malé plochy, teplo, které během tohoto procesu vzniká, nahrazuje všem známý elektrický oblouk a umožňuje vznik úzkých, hlubokých svarů a jako další bonus i vysokou rychlost svařování. Využití nalézá nejčastěji v automobilovém průmyslu a ve všech aplikacích, kde se používá automatizace.

Využitím této technologie získáte mnoho výhod, jako jsou: svařování až do tloušťky 10 mm (oboustranně), tenký a přesný svár, nízké množství svářečského dýmu, minimální teplotní ovlivnění, bezelektrodové svařování, barevný dotykový displej ovládání, možnost flexibilního svařování pomocí speciálních trysek, různé typy svařování (například rohové, s přesahem, čelní), nevyžaduje zpracování před a po svařování, svařování při vysokých rychlostech (rychlost až 10 m/min), motorizovaný posuv drátu. Můžete svařovat nerezovou ocel, pozinkovanou ocel, uhlíkovou ocel, hliník atd.

To zní skvěle, že? A v dnešní době, kdy není jednoduché sehnat kvalifikované pracovníky, je tu ještě jedna velká výhoda. Stroj mohou obsluhovat proškolení zaměstnanci, není potřeba svářečská zkouška.

A protože opravdu nechceme prodávat zajíce v pytli, sami jsme si při školení technikem výrobce stroje vyzkoušeli svařovat. A to jak naši servisní, tak i kancelářští kolegové. Ne, nebudeme Vám tvrdit, že stroje zvládne obsluhovat „cvičená opice“, jak se z prezentací této technologie někdy může zdát. Ale i lidé, kteří v životě nesvařovali, dokázali po chvilce zkoušení vytvořit ucházející svár. A co teprve dokáže člověk, který už se svařováním zkušenosti má, i když třeba jen „hobby“ zkušenosti, nebo člověk, který je zručný a má motivaci se to naučit….

Tato technologie není zcela vhodná na drobné složité sváry a špatně přístupné sváry, přece jen ruční laserová hlava spolu s kabeláží není zrovna nejlehčí a v některých případech neumožní potřebnou precizní manipulaci. Naopak její výhody plně využijete na delších svárech, kde oceníte již výše jmenovanou rychlost a minimální tepelně ovlivněnou oblast, a díky tomu je zde mnohem menší riziko zkroucení materiálu. Skvělé parametry přináší i využití stroje pro bodování nebo stehování.

Další často skloňovanou otázkou je bezpečnost. Ne nebojte se, ruční laserová svařovací hlava není ekvivalentem světelného meče z Hvězdných válek. V tuto chvíli se bezpečnost řídí normami pro používání laseru 4. třídy. Pro uživatele to znamená ochranné laserové brýle nebo helma a standardní ochranné pracovní oblečení a rukavice. Svařování musí probíhat v uzavřeném prostoru se zabráněním vstupu třetích osob. S bezpečností Vám rádi poradíme a jsme schopni Vám dodat jak laserové brýle nebo helmu, tak i celý box pro svařování se všemi potřebnými bezpečnostními prvky.

Tak co, myslíte, uplatní se laserové svařování i ve Vaší výrobě? Pro více informací nás neváhejte kontaktovat a pokud si chcete laserové svařování vyzkoušet v reálu, domluvte si termín návštěvy u nás, nebo můžeme přijet až přímo k Vám.

Další příspěvky

Provozní doba v 1.5.2024 až 5.5.2024

Vážení obchodní přátelé, ve dnech 1.5.2024 až 5.5.2024 bude naše společnost zcela uzavřena. Plně k dispozici Vám budeme opět od pondělí 6.5.2024. Děkujeme za pochopení.

Více..

Protože čas jsou peníze!

Potřebujete rozšířit Vaši výrobu a nechcete nebo si dokonce nemůžete dovolit čekat týdny až měsíce na nový stroj? Velice dobře si uvědomujeme, že v dnešním

Více..